Nieuws

Retrofit Mercedes-Benz Atego door GINAF levert Dobbe Transport eerste elektrische truck op.

https://www.transport-online.nl/site/150708/retrofit-mercedes-benz-atego-door-ginaf-levert-dobbe-transport-eerste-elektrische-truck-op/

27-07-2022

Clean Logistics neemt truckfabrikant GINAF Trucks Nederland B.V. over

Toekomst voor Nederlandse markt zeker gesteld.

„De Nederlandse markt voor zware voertuigen is uiterst belangrijk voor GINAF, en wij van Clean Logistics ondersteunen dit volledig”.

Hamburg, 25 Juli 2022: Clean Logistics SE (ISIN DE000A1YDAZ7) heeft vandaag een koopcontract afgesloten tot het verwerven van alle aandelen in truckfabrikant GINAF Trucks Nederland B.V. (GINAF).

GINAF, een Nederlandse OEM, opereert in de conversie en productie van vrachtauto’s in verschillende toepassingen zoals bouw, reiniging, afval, landbouw en mining. Daarnaast ontwikkelt en produceert het bedrijf volledig elektrische Zero-Emission vrachtauto’s. In aanvulling op batterij-elektrische componenten, worden o.a. een zelf-ontwikkeld hydropneumatisch veersysteem en hydraulische voorasaandrijving toegepast. De huidige maximale productiecapaciteit bedraagt 200 voertuigen per jaar.

De transactie wordt naar verwachting eind augustus 2022 afgerond.

Toelichting

Met de geplande overname van 100% van de aandelen in GINAF breidt Clean Logistics de bedrijfsactiviteiten belangrijk uit bovenop de conversies van bestaande voertuigen in Duitsland. De overname zal Clean Logistics de mogelijkheid bieden voor een onafhankelijke productie van vrachtauto’s en autobussen met emissieloze aandrijving binnen de eigen ondernemersgroep. Met de overname van GINAF beschikt Clean Logistics binnen de eigen groep over een bedrijf met OEM-status met bijbehorende voorwaarden voor het toelaten van eigen voertuigen in Europa.

GINAF beschikt over tientallen jaren ervaring en uitgebreide knowhow in de productie en modificatie van vrachtauto’s van 3,5 tot 50 ton en heeft de benodigde resources en productiecapaciteit in Veenendaal.

Verreikende rijverboden voor voertuigen met conventionele aandrijving in steden, welke de komende jaren verder zullen worden aangescherpt, en de aangekondigde uitfasering van verbrandingsmotoren in de EU in 2035 bieden enorme marktkansen voor Clean Logistics. Stijgende brandstofprijzen en het doel van de regering de CO2 uitstoot in de transportsector drastisch te verminderen, zijn aanvullende drijvende factoren de decarbonisatie van het wegtransport te versnellen.

Dirk Graszt, CEO van Clean Logistics: „De oplossingen van GINAF zijn een prachtige aanvulling op ons portfolio. GINAF beschikt over tientallen jaren knowhow in het zware transport, ervaring in de registratie van voertuigen en de bijbehorende homologatie als OEM. Clean Logistics heeft met de fyuriant een emissieloze H2-40-tonner ontwikkeld en met de pyuron een bus voor het openbaar vervoer op waterstofbasis in inzet in de praktijk. Gemeenschappelijk worden we tot een zelfstandige Europese fabrikant van batterij-elektrische waterstofvoertuigen van het technisch hoogste niveau. Dankzij het aantal van maximaal 200 voertuigen van 3,5 ton en meer per jaar welke GINAF kan produceren, beschikken we na de overname ook over de capaciteit emissieloos zwaar transport in een vroeg stadium te ontwikkelen.“

Roeland van der Woude, CEO van GINAF: „Wij zijn erg blij met Clean Logistics een sterke partner aan onze zijde te hebben. Dirk Graszt en zijn team beschikken over omvangrijke kennis, jarenlange ervaring en een uitstekende toegang tot de markt. Gezamenlijk zullen we nieuwe impulsen aan onze groei geven, de ontwikkeling van het zware transport vormgeven en de decarbonisatie van de Europese transportsector leiden.“

Over Clean Logistics

Het beursgenoteerde Clean Logistics SE (ISIN DE000A1YDAZ7) is Enabler en technologisch leider in de mobiliteitstransitie van vrachtauto’s. Als producent van Zero-Emission trucks en bussen leidt het in Hamburg gevestigde bedrijf zijn klanten in de transport en logistiek naar een emissieloze toekomst. Dit wordt door een volledige decarbonisatie van de aandrijving van bestaande en nieuwe voertuigen mogelijk gemaakt. De met brandstofcel-elektrische aandrijvingen, met waterstof als energiedrager, uitgeruste voertuigen worden in de eigen productielocaties geproduceerd. Clean Logistics streeft ernaar haar producten te verduurzamen over de gehele keten. Door continue doorontwikkeling van het productportfolio versterkt Clean Logistics SE duurzaam de verkoopbaarheid van haar innovatieve, veilige en duurzame oplossingen.

Tot Clean Logistics SE behoren onder andere de dochterondernemingen E-Cap Mobility GmbH – die geëlektrificeerde prototypes, kleine series en concepten ontwikkelt, en in zowel batterij- als brandstofcel-elektrische conversies voor alle transportoplossingen gespecialiseerd is – en daarboven Clean Logistics Technology GmbH, welke zich toelegt op serieproductie van emissieloze voertuigen.

Over GINAF

GINAF, opgericht in 1933, is een Nederlandse fabrikant van speciale en batterij-elektrische vrachtauto’s. Sinds de jaren zestig ontwikkelt en produceert GINAF zijn eigen vrachtauto’s voor zware toepassingen als gehomologeerde fabrikant, zoals 5-assige vrachtauto’s tot 50 ton voor de openbare weg (NL) als ook voor speciale toepassingen daarbuiten en speciale chassis voor niche toepassingen. Aanvullend modificeert GINAF chassis van vooraanstaande Europese fabrikanten. Voor optimalisatie van het transport heeft GINAF verschillende voertuigsystemen ontwikkeld, zoals het hydropneumatisch veersysteem (HPVS) en de hydraulische voorasaandrijving (HydroAxle+).

Sinds 2012 ontwikkelt GINAF batterij- elektrische vrachtauto’s gebaseerd op Daimler Trucks en DAF. Het programma van elektrische vrachtauto’s reikt bij GINAF van 3,5 tot 50 ton GVW, en indien vereist ook voor significant hogere gewichten. Inmiddels worden ook brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen geïnstalleerd als range-extender bij de conversie naar batterij-elektrische aandrijving.

Met de overname door Clean Logistics SE heeft GINAF een sterke partner die naast de gemeenschappelijke ontwikkeling van emissie loze voertuigen in het algemeen ook de GINAF visie voor niche markten zoals het Nederlandse bouwtransport deelt en ondersteunt. Dit betreft zowel de voertuigen met een emissieloze alsook met een conventionele aandrijflijn. Dirk Graszt: „De Nederlandse markt voor zware voertuigen is uiterst belangrijk voor GINAF, en wij van Clean Logistics ondersteunen dit volledig”.
De ontwikkeling, productie en service voor alle bestaande en nieuwe GINAF voertuigen zijn daarmee verzekerd voor de toekomst. De bedrijfsleiding blijft bij het huidige management, en GINAF zal als zelfstandige entiteit binnen Clean Logistics SE opereren.

GINAF is gevestigd in Veenendaal (NL), waar ook de ontwikkeling en productie plaatsvinden.

30-Juni 2021

Het standaard product portfolio voor de niet-elektrische voertuigen van GINAF:Voor meer informatie of speciale wensen, neem contact op met sales@ginaf.com.

15 Februari 2021

Met trots kunnen we mededelen dat GINAF onderdeel is van het H2Milkrun project:

Mobiele waterstoftank dichterbij door subsidie en samenwerking

Een van de grootste drempels om waterstof als brandstof te gebruiken is het ontbreken van een waterstofinfrastructuur. H2Milkrun is een project dat met een mobiele waterstoftankservice de drempel voor bedrijven wil verlagen. Bedrijven kunnen zo uittesten of waterstof geschikt is voor hun operatie, en zich abonneren op de tankservice. De provincie Gelderland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) keren in totaal 719.712 euro subsidie uit aan een consortium van Gelderse bedrijven die de mobiele waterstoftankservice ontwikkelen. Naar verwachting rijdt de H2Milkrun in het eerste kwartaal van 2022.

Waterstofvoertuigen, zoals heftrucks, bouwmachines, agrarische machines, schoonmaakwagens zijn meestal afhankelijk van een tankstation op het eigen terrein. Voor potentiële eigenaars van deze voertuigen, meestal bedrijven, is het net een stap te ver om te investeren in een complete waterstofinfrastructuur in de testfase. Uit een inventarisatie blijkt dat er voldoende bedrijven in de regio bereid zijn om over te stappen op waterstof voor hun voertuigen na een gedegen testfase. De H2Milkrun faciliteert dat.

De pomp komt naar je toe
Met een mobiele pomp kunnen bedrijven het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein uitproberen. Dat is waar het project H2Milkrun om draait. De partners ontwikkelen twee vrachtwagens die rijden op waterstof én daarbij een mobiel waterstoftanksysteem meedragen. De partners van het project H2Milkrun willen zo de mobiele waterstofpomp naar het bedrijf brengen, zoals de melkboer van weleer. Bevalt het, dan kunnen de bedrijven vervolgens overgaan tot aanschaf van een eigen waterstoftankstation. Op deze manier is de H2Milkrun hét demo-mechanisme om van waterstof ‘wens’ naar waterstof ‘commitment’ te gaan. Door gebruik van waterstof zijn er minder fossiele brandstoffen nodig waardoor de uitstoot van CO2 vermindert.

Groeivoucher
Oost NL kon een bijdrage leveren aan het project door het consortium een voucher van De Groeiversneller Energie, een programma dat Oost NL uitvoert voor de Provincie Gelderland, te verstrekken. Met de voucher schakelde H2Milkrun een expert (Wederic uit Huizen) in die de subsidieaanvraag begeleidde. RCT Gelderland ondersteunde het consortium bij de ontwikkeling van de waterstoftankservice en keek waar H2Milkrun kon aan sluiten bij de specifieke doelen voor transport en mobiliteit uit het Gelders Energieakkoord.

Het consortium H2Milkrun bestaat uit zeven partners: MobiHy (Gendringen), HyMove (Arnhem), Veth Automotive (Duiven), Rijngas (Dinxperlo), Toyota Material Handling Nederland (Ede), Stichting Wageningen Research (Wageningen) en GINAF Trucks Nederland (Veenendaal). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van 719.712 euro. De totale kosten van het project bedragen 1.452.682 euro.
Het project wordt mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

bron: https://oostnl.nl/nl/nieuws/mobiele-waterstoftank-dichterbij-door-subsidie-en-samenwerking

01 Februari 2021

De nieuwe GINAF kalender is uit! Hij is verkrijgbaar bij onze balie of via onze dealers vanaf 8 februari.

Hij is ook te downloaden via deze link

19 November 2020

Opdrachtverstrekking van Bergnet aan GINAF voor twee volledig elektrische sleepwagens.

De EV-sleepwagens van Bergnet krijgen een 250kW elektromotor gekoppeld aan een 130kWh accupakket. Hiermee zal de actieradius tussen de 125 en 175 kilometer komen te liggen, mede afhankelijk van de rijstijl van de chauffeur, de weersomstandigheden en het PTO-gebruik (Power Take-Off).

De EV-sleepwagens zullen worden uitgerust met een “Electric Driveline Fleet Management System”. Met dit systeem kan onder andere de rijstijl van de chauffeur goed worden gevolgd om een optimaal redement uit de accu te halen. Daarnaast kan Bergnet aan de opdrachtgever rapporteren welke uitstootbesparing de inzet van de EV-sleepwagens heeft opgeleverd ten opzichte van bergingswagens met een Euro 6 verbrandingsmotor.

Lees meer via: https://www.bergnet.nl/nieuws/bergnet-gaat-foutparkeerders-emissieloos-slepen-in-amsterdam/?utm_source=linkedin.com&utm_medium=social&utm_campaign=blog

02 November 2020

Het standaard product portfolio voor de niet-elektrische voertuigen van GINAF:

Voor meer informatie of speciale wensen, neem contact op met sales@ginaf.com.

15 Oktober 2020

GINAF Trucks weer Nederlands na management buy-out

Het eigendom van GINAF Trucks Nederland BV is weer in Nederlandse handen na een management buy-out. Het bedrijf is gekocht van het Chinese CHTC.

De in Veenendaal gevestigde onderneming is overgenomen door het zittende management, bestaande uit Dirk Inia, Jan-Willem van der Krol en Michelle Yang. Voor de aansturing van het bedrijf is Roeland van der Woude als managing director en mede-aandeelhouder aangetrokken. Van der Woude heeft ruime ervaring binnen de nationale en internationale maakindustrie. Voor verdere versterking van de marktpositie wordt met diverse partijen gesproken.

Van Ginkel’s Automobiel Fabrieken
GINAF is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat teruggaat tot 1948 toen de gebroeders van Ginkel een bedrijf in de handel en reparatie van vrachtauto’s startten. De naam staat dan ook voor Van Ginkel’s Automobiel Fabrieken. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een vooraanstaande speler op de markt voor de speciale voertuigen, met name voor het bouwtransport. Als gevolg van de bouwcrisis aan het begin van deze eeuw, kon de automotive tak van CHTC het bedrijf in 2011 overnemen. In de afgelopen periode van ruim acht jaar heeft CHTC GINAF geleid en geïnvesteerd in nieuwe markten en technologie, zoals elektrische voortstuwing. Inmiddels heeft CHTC de focus verlegd en besloten zich terug te trekken uit GINAF. De overname staat los van de ontwikkelingen rondom de aanbesteding ov-concessie IJssel-Vecht.

Het management, langdurig werkzaam voor GINAF, heeft de handen ineengeslagen en een bedrijfsplan opgesteld. Dit heeft geleid tot een succesvolle overname. GINAF is hiermee terug in Nederlandse handen. De focus van GINAF ligt na de overname weer op de Nederlandse en Europese markt met het leveren van innovatieve en duurzame transportoplossingen, zoals Wide Spread as-opstellingen en Zero Emission-aandrijvingen.

Over GINAF
GINAF Trucks Nederland B.V. is een Nederlands bedrijf, opgericht in 1948. GINAF is specialist in de ontwikkeling en productie van speciale transportoplossingen. Zo is het bijvoorbeeld de een-na-grootste leverancier van elektrische aangedreven vrachtwagens in Nederland. Het bedrijf is al meer dan veertig jaar gevestigd in Veenendaal, waar alle ontwikkelings- en productieactiviteiten worden uitgevoerd. GINAF is onder andere ISO 9001-gecertificeerd.

Het nieuwe management team van GINAF met (vlnr): Dirk Inia, Roeland van der Woude, Michelle Yang en Jan-Willem van der Krol

(Foto: GINAF/Wouter Schouten)

1 Oktober 2020

Vanaf nu leverbaar: Luchtgeveerd wide spread voertuig met 10 tons enkellucht gestuurde naloopas.

30 juni 2020

Reactie GINAF betreffende aanbesteding openbaar vervoerconcessie IJssel-Vechtregio

In de afgelopen weken is GINAF Trucks Nederland B.V. genoemd in verband met onregelmatigheden bij de inschrijving van Keolis voor de aanbesteding van de openbaar vervoerconcessie in de IJssel-Vechtregio. GINAF kan zich daarin niet vinden. Klik hier voor meer informatie.

16 maart 2020

COVID-19

Het corona virus treft ons momenteel allemaal. GINAF neemt de gezondheid en veiligheid van onze werknemers zeer serieus en heeft daarom verschillende maatregelen genomen. Onze maatregelen kunt u hier lezen.